INFO

26.09.08.

Opp
KO Norge
Valpeliste
Helse
Standard
INFO
Utstilling
Vokterhund
Videogalleri
Latvia sept.
Anvendelse
KO Forum
Lenker
Gjestebok
Kennel Cevan
Blog

 

 

Kaukasisk Ovtcharka er kjent under mange navn, her er noen:

Caucasian Ovcharka, Caucasian Ovtcharka, Caucasian Owtcharka, Caucasian Shepherd, Caucasian Sheepdog, Caucasian Mountain Dog, Kawkasky Owtscharka, Kaukasische Schaferhund, Kavkazsky Ovcak Pastevecky, Owczarek Kaukaski, Pastore Del Caucaso, Nagazi, Volkodav, Kavkazskaïa Ovtcharka, Russisk Vokterhund, КАВКАЗСКИЕ  ОВЧАРКИ, Owczarków kaukaskich, Sage Ghafghazi, KAVKAZSKÝ PASTEVECKÝ, Kaukasischen Owtscharka, el pastor del caucaso, Chien de berger du Caucase, Perro de pastor del Cáucaso, Kavkazskaia Ovtcharka, Kavkazskaja Ovtjarka, KAUKAASIA LAMBAKOER, kaukaasianpaimenkoira

Rasen Kaukasisk Ovtcharka skal være over middels stor, robust, med grov ben stamme og gi et kraftfullt inntrykk.  Hodet er bredt, med godt utviklede kinn, massiv bred og flat skalle, stramme lepper, og mandelformede øyne.  Av temperament skal den være harmonisk, oppmerksom og vaktsom. Den er av natur vaktsom med utviklet forsvarslyst og mistenksom ovenfor fremmede. Grundig sosialisering fra tidlig valpestadium er viktig. 

Tisper skal være minimum 62 cm og hanner minimum 65. 

Slik det er i dag har  Russerne favorisert den bjørnelignende langhåra typen opprinnelig fra Georgia, og rasestandarden ble skrevet tilpasset til denne typen. 

I virkeligheten burde Kaukasisk Ovtcharka være navnet på en gruppe hunder da det er stor variasjon i type og utseende.  Fra korthåret, middels lang til langhåret. 

 

Opprinnelse/historikk

Kaukasisk Ovtcharka er en av de eldste hunderasene i verden.  Den stammer opprinnelig fra området mellom svarte havet og det kaspiske hav og landene Armenia, Georgia, Azerbaijan, Dagestan, Tyrkia og Iran.  Der ble den brukt til å vokte og beskytte gjetere, deres flokker av sau og kyr, og gjeternes familier og bosteder mot reelle farer og trusler i form av rovdyr og tyvpakk.  I 1933 begynte den store importen av Kaukasisk Ovtcharka inn til Russland.  Under kommando av Stalin ble de fineste avlshundene beslaglagt fra hjemlandene og avlen konsentrert til Russiske Statskenneler bl.a. Red Star Kennel.  Den Kaukasiske Ovtcharka ble i tusentalls benyttet til grensepatrulje på den øst tyske siden av Berlin muren.  Frem til høsten 1989 var det forbud mot eksport av rasen, men når Berlin muren ble revet var brått over 7000 voksne hunder overflødige, de fleste ble avlivet, mens valper ble gitt bort eller solgt for en billig penge.  I 1990 ble rasen populær i Russland og Baltikum landene og avlen inkluderte nær sagt alle tisper som kunne produsere valper.  Pr. i dag ser det ut til at de fleste oppdrettere som var engasjert på 90 tallet for å profittere på salget av valper er forsvunnet og vi sitter igjen med ekte entusiastene som ønsker å fremme rasen positivt innen rasetype, gemytt og helse. 

Bruksområder:

Den Kaukasiske Ovtcharka er den vokterhundrasen som mest effektivt vokter sau og annet bufe mot rovdyr.  I de senere år har typen husdyrhold og infrastrukturen i mange land ført til at behovet for en slik vokter har avtatt og nye bruksområder har oppstått slik det har for de fleste hunderaser.  Som vokterhund bør valpen preges tidlig på flokken, og hundens eier bør sette seg grundig inn i hvilke struktur voktingen skal utføres under, slik som inngjerding, patrjulering etc. 

Rasen er super som turkamerat med eller uten kløv og pulk.  Som vakt og gårdshund er den også mye brukt rundt om i verden, samtidig som den har stigende popularitet som selskaps- /kompis-hund og til dels familiehund. 

Rasen passer for hundeeier med en god hundeerfaring fra før, som bor på egnet sted, og som er villig til å sosialisere valpen grundig.  

Helse 

Rasen er i det store og hele sunn og frisk. 

Som på de fleste store Molosser rasene er Hofteledd og albueledd dysplasi en lidelse som forekommer.

Det har blitt rapportert om tilfeller av epilepsi og hjerteproblemer fra Russland hvor rasen er tallrik, men dette er ikke et utbredt problem.  

Annet 

De to første Kaukasiske Ovtcharka ble importert til Norge i september 1996.  Rasen har derfor 10 års jubileum i Norge i år 2006.

 

Hva er en Kaukasisk Ovtcharka? 

Kaukasisk Ovtcharka er den Russiske nasjonalhunden.  Den stammer fra den tidligere Sovjetunionen. KO er en urrase og i tusener av år har gjetere brukt KO til å vokte buskapen mot rovdyr.  I landsbyene sørget Kaukasisk Ovtcharka for at  kvinnene, barna og hjemstedene var trygge.  Den har et utpreget forsvarsinstinkt og kan være veldig beskyttende ovenfor de den betrakter som ”sine”, det være seg flokken eller familien.   

Man må gjøre seg fortjent til en KO’s tillit, men har man først fått den, så er KO verdens mest lojale hund. 

Hvem passer de for? 

Kaukasisk Ovtcharka passer for de som trenger vokterhund evnt. vakthund.  Den trenger en konsekvent, fast og rettferdig eier.   

Er det spesielle krav til miljø? 

Ja.  En Kaukasisk Ovtcharka passer ikke som byhund, eller i leilighet.   Man bør ha tilgang til sikre områder hvor den kan mosjoneres.  Den er veldig glad i barn, og i familien og flokken sin, men er ikke passende for familier som bor i tettbebygde strøk.  

Lydighet. 

Den vil gjerne gjøre eieren fornøyd og innlæring av sitt, dekk, stå osv. går greit. En KO er selvstendig, og det ser man ved for eksempel innkalling - den må ofte få gjøre seg ferdig med ærendet sitt først, og så kommer den.  

Sosialisering/miljøtrening. 

Får man en Kaukasisk Ovtcharka valp i huset, bør man på forhånd ha tenkt nøye igjennom hva man forventer at den skal tolerere av besøkende (to og evnt. firbente), og i hvilket miljø hunden skal fungere.  Det er uhyre viktig å sosialisere og trene på disse situasjonene fra valpen er liten.  Mangel på sosial struktur kan medføre uønsket aggresjon ovenfor mennesker og dyr.   

Med riktig trening, kjærlig og konsekvent behandling er KO en trofast og super lojal venn.

CO - Pet, Companion or Working Dog?  Dette spørsmålet får du noen synspunkter på i en artikkel av Deborah O'Brien skrevet i  1999.  Artikkelen er på engelsk.

Klikk her for å lese artikkelen.

 

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Home | KO Norge | Valpeliste | Helse | Standard | INFO | Utstilling | Vokterhund | Videogalleri | Latvia sept. | Anvendelse | KO Forum | Lenker | Gjestebok | Kennel Cevan | Blog

Området ble sist oppdatert 26.09.08.

Hit Counter